Event Details

Pozývame Vás do Trnavy na jedinečné podujatie s atraktívnym obsahom a zaujímavými spíkrami


WETZLEROVE DIALÓGY: Výzvy a limity slovenskej zahraničnej politiky


Termín: 12. apríl (streda) 2023, od 14.00

Miesto: Malý Berlin v Trnave

Organizátor: Wetzler Institute, Trnava


V bloku Výzvy slovenskej ekonomickej diplomacie v post-globalizovanom svete (16.45 - 18.15 hod.) ako hosť vystúpi predsedníčka predstavenstva Britskej obchodnej komory v SR, Miroslava Remenárová.


Vstup je voľný. Bez registrácie.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.


...


Agenda konferencie:

Vojna na Ukrajine. Vojna, ktorá nám ukázala, že Európa a celý demokratický svet stoja pred väčšími a reálnejšími hrozbami, než si ešte pred rokom vedel ktokoľvek predstaviť. Vojna a brutalita ruskej invázie na Ukrajine sú útokom voči suverénnu štátu, ktorý sa dožadoval svojho práva na slobodnú a prosperujúcu budúcnosť. Budúcnosť spolupráce s demokratickým svetom. Putinova agresia je útokom na podstatu moderného politicko-právneho usporiadania sveta. Útokom na naše hodnoty. Ohrozením našej budúcnosti. Vojna na Ukrajine je najväčšou výzvou pre náš bezpečnostný systém od konca druhej svetovej vojny.


Vojna na Ukrajine zásadne mení našu zahraničnú politiku. Každý samosprávny kraj má svoje špecifiká, no trnavská župa je jediným, ktorý hraničí s tromi susednými štátmi. Aké výzvy z toho plynú pre samosprávu? Aké sú limity zahraničnej spolupráce na regionálnej a európskej úrovni?


Kam bude smerovať slovenská zahraničná politika po voľbách 2024?


Program:

  • 14.00 – 14.10 Otvorenie: Jozef Lenč, Michal Klembara
  • 14.15 – 14.30 Keynote prejav: Pavol Demeš | Doba, v ktorej sme sa ocitli a výzvy, ktorým čelíme
  • 14.30 – 15.00 Keynote prejav: Jozef Viskupič | Trnava na križovatke: príklad fungujúcej zahraničnej spolupráce na úrovni regionálnej samosprávy
  • 15.15 – 16.30 Tridsať rokov samostatnosti: výzvy a limity cezhraničnej spolupráce

Anotácia:

Slovenská republika vstúpila v roku 2023 do tretej dekády svojej existencie. Vznik štátu zmenil aj postavenie menšín žijúcich na území republiky i kvalitu vzťahov medzi hoc susednými, no stále v rovnakom štáte žijúcimi regiónmi. Tak ako sa vyvíjali vzťahy medzi Slovenskom a jeho susedmi – Českou republikou a Maďarskom – menili sa aj vzťahy na pomedzí štátov a regiónov. Zahraničná politika sa stala agendou aj krajskej samosprávy. Jej význam vzrástol po vstupe do Európskej únie a v kontexte aktuálnych udalostí spojených s migračnou krízou naďalej rastie. Ako sa stými výzvami vyrovnala krajská samospráva? Aké sú možnosti a limity vzájomnej spolupráce naprieč regiónmi?

Hostia:

József Berényi, podpredseda Trnavského samosprávneho kraja

Michaela Paľašová, zastúpenie Trnavského samosprávneho kraja v Bruseli

Petr Springinsfeld, predseda Výboru pre medziregionálne vzťah Juhomoravského kraja


Moderátor: Laco Oravec, ľudsko-právny aktivista, Nadácie Milana Šimečku


  • 16.30 – 16.45 Coffee break
  • 16.45 – 18.15 Výzvy slovenskej ekonomickej diplomacie v post-globalizovanom svete

Anotácia:

Sme vo vojne. Vo vojne, ktorá znásobila krízu vyvolanú globálnou pandémiou. Na Slovensku a vo svete oživila ducha anti-globalizmu, ktorý dlhodobo volal po zmene smerovania sveta od liberalizácie k obchodným vojnám minulosti. Expanzívna politika Číny ohrozuje ekonomické záujmy Európskej únie. Na druhej strane Trumpov izolacionizmus stavia Európu pred dilemu možných obchodných konfliktov s USA. Post-pandemická inflačná kríza, energetická kríza a tiež zmeny v nastavení globálnych aliancií, ale aj možný blížiaci sa koniec slobodného sveta, ako sme ho poznali od 90tych rokov minulého storočia, sú výzvami pred ktorými stojí svet aj slovenská zahraničná politika. Ako súčasnosť ovplyvní slovenskú a európsku zahraničnú politiku? Aké krízy môžeme ešte očakávať? Akým výzvam bude v nasledujúcich rokoch čeliť slovenská (ekonomická) diplomacia? Je Slovensko pripravené uspieť na nových trhoch?

Hosť:

Miroslava Remenárová, predsedkyňa predstavenstva Britská obchodná komora v SR



  • 18.15 – 18.30 Coffee break
  • 18.30 – 20.00 Kam bude smerovať slovenská zahraničná politika po voľbách?

Anotácia:

Sme vo vojne. Vo vojne, ktorá odhalila limity našej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Vo vojne, ktorá nám prostredníctvom stanovísk politických strán môže priblížiť budúcnosť našej zahraničnej politiky. Čo nám súčasnosť prezrádza o našej budúcnosti? Hľadanie udržateľných riešení na niekoľko súbežne zúriacich krízy si vyžaduje pochopenie príčin konfliktu. Precízny talent na diplomaciu. Víziu budúceho postavenia Slovenska v regióne, Európe a vo svete. Od začiatku vojny sme výrazne zmenili naše vnímanie Ukrajiny. V prvých dňoch a týždňoch vojny sme vyjadrovali solidaritu s ukrajinskými utečencami. Následne sme sa, spolu aj s našimi spojencami, rozhodli pomôcť Ukrajincom v ich boji aj za našu slobodu. Vojna bola pre nás budíčkom, ktorý nám pripomenul, aké dôležité je mať právny štát, dobre fungujúcu občiansku spoločnosť a stabilnú vládu s koherentnou zahraničnou politikou. Ako sme na tom dnes? Aké sú naše zahranično-politické priority? Čo o našej zahraničnej politike napovedá naša angažovanosť vo vojne na Ukrajine? Kam bude smerovať slovenská zahraničná politika po najbližších voľbách?

Hostia:

Marián Kéry, poslanec NR SR a predseda zahraničného výboru NR SR

Peter Kmec, poslanec NR SR a podpredseda výboru NR SR pre európske záležitosti

Adriana Pčolinská, poslankyňa NR SR a podpredsedníčka zahraničného výboru NR SR

Tomáš Valášek, poslanec NR SR a člen zahraničného výboru NR SR


Moderátor: Jozef Lenč

Venue

Malý Berlín Trnava

Štefánikova 4
Trnava, 91701

Trnava, Slovakia

If you have any questions please contact Lenka Nemeskalova

Contact Organizer

Show on map